Skip to content

Sint-Gerturdisfeesten

Beste bezoekers

Met stip noteren we het weekend van 21 tot 23 maart 2024 want dan maken we ons alweer op voor de volgende editie van de Sint-Gertrudisfeesten en onze geliefde Paardenjaarmarkt op de weide aan het Prinsenhof en in Kuringen Centrum! Dankzij onze patroonheilige Sint-Gertrudis is dit feest zo’n 782 jaar geleden ontstaan en dit ter ere van haar. Het is een traditie die in de loop der jaren is uitgegroeid tot een geweldig groot meerdaags evenement. Daar waar ze vroeger bij wijze van spreken met ‘paard en kar’ naar ons kwamen is dat nu massaal met ‘kind en koets’ om maar aan te geven dat de Paardenjaarmarkt op zaterdag een ware gezinsbeleving geworden is. Deze zaterdag is in de loop der jaren vergezeld geworden door extra events op donderdag, vrijdagavond, zaterdagavond en soms zelfs op zondagen.

In de vorige editie kregen we een zeer intens en gesmaakt orgelconcert voorgeschoteld. Friday Night deed op zijn beurt een volle tent weer daveren en op zaterdag bracht de Paardenmarkt ons een uitgebreide waaier aan interessante ontdekkingen: Een gezellige foodtruckvillage, wervelende paarden- en hondendemo’s en oude ambachten die samenkwamen om beroepen van weleer in de kijker te zetten. Onze skilatten ruilden we na de après-skifuif Skiroll om voor een intiem concert van Frank Galan zondags: Wow! Nog eens bedankt aan alle bezoekers, vrijwilligers en sponsors!

De 782e jaargang in 2024 kondigt zich nu al aan als historisch! Ons orgelconcert, op die unieke orgel in onze Sint-Gertrudiskerk op donderdag, blijft een niet te missen opener van het feestweekend.

Vrijdags is het dan aan onze feesttent om zijn opwachting te maken met Friday ‘A Benefit’ Night t.v.v. Sint-Vincentius Kuringen.

De misviering o.l.v. het Broederschap is de traditionele kerkelijke opener van zaterdag samen met onze trouwe vrienden van de Jachthoornblazers. De kermis en jaarmarkt strijkt neer in het centrum en ‘achter de kerk’ op de Prinsenhofweide belooft het weer te bruisen van animatie en showelementen. Zowel op de grond als in de lucht zal er zich spektakel afspelen! We kunnen nu al zeggen dat het programma nog nooit zo vol heeft gestaan. Ook de tent krijgt een upgrade waar er naast de country ook een heuse brok van animatie in en rond de tent voorzien wordt. Lekkernijen worden weer voorzien door de foodstrucks en uiteraard zal het traditionele gebak de paardenvijg ook weer te verkrijgen zijn. Simpelweg voor elk wat wils!

Maar wat gezegd over de knaller op zaterdagavond? Nostalgie ten top en danskledij een absolute noodzaak met de blijde herintrede van niets minder dan AMBIDANCE. In 2018 namen we na 17 edities afscheid maar in 2024 is er de revival van deze geweldige nostalgische allround fuif. Velen hebben hier hun eerste pintjes (en liefdes) ontdekt. Tijd om vele reünies op de been te brengen… De jeugdbewegingen slaan allemaal samen de handen in elkaar om DE fuif terug te brengen!

Op de hoogte van onze nieuwtjes blijf je heel zeker via onze website www.sintgertrudisfeesten.be en via Facebook.

Onze eitjes voor de Clarissen liggen alvast klaar om weer gebracht te worden en zo opnieuw te hopen op mooi weer!

www.sintgertudisfeesten.be

Graag tot dan!
Voorzitter
Robby Herck